IDENTIFIKASI SENYAWA FLAVONOID EKSTRAK KENTAL ETANOL DAUN SURUHAN (Peperomia Pellucida L.Kunth) DENGAN METODE KROMATOGRAFI KOLOM DAN KROMATOGRAFI LAPIS TIPIS

Main Article Content

heny puspasari
Weni Puspita

Abstract

The leaves contain flavonoid compounds messengers. Flavonoid compounds secondary metabolite which is effective as an antioxidant, antibacterial and bitter taste. This research aims to find out whether or not there are compounds of flavonoids and flavonoid compounds types what is contained in the leaves of the Messenger (Peperomia Pellucida L. Kunth). Research done by maceration extraction using a solvent of ethanol 96%. Identification of flavonoid compound test done by phytochemicals shows telling leaf extract contains flavonoids. Identification of flavonoid done in Thin Layer Chromatography (TLC) to find a motion that gives the phase separation is good. After obtaining a good motion phase chromatography column done using phase of motion eluen of n-heksan: ethyl acetate: n-butanol (8:2:1) and Thin Layer Chromatography were tested using eluent n-butanol, acetic acid and water by comparison ( BAA) (4:1:5) to obtain the value of the Rf 92.85 and 94.28 indicating positive compounds of flavonoids from the isoflavones (Daidzein and Genistein).


 

Article Details

How to Cite
puspasari, heny, & Puspita, W. . (2024). IDENTIFIKASI SENYAWA FLAVONOID EKSTRAK KENTAL ETANOL DAUN SURUHAN (Peperomia Pellucida L.Kunth) DENGAN METODE KROMATOGRAFI KOLOM DAN KROMATOGRAFI LAPIS TIPIS. Jurnal Komunitas Farmasi Nasional, 3(02). Retrieved from https://jkfn.akfaryarsiptk.ac.id/index.php/jkfn/article/view/101
Section
Articles

References

Depkes RI. 1985. Cara Pembuatan Simplisia. Depkes RI : Jakarta.

Depkes, RI. 1979. Farmakope Indonesia Edisi Ketiga. Jakarta: Departemen Kesehatan RI.

Depkes RI. 2008. Farmakope Herbal Indonesia Edisi 1, Depkes RI : Jakarta.

Endang, H. 2015. Analisis Fitokimia. Jakarta : EGC

Harborne, J.B. 1987. Metode Fitokimia. Penerjemah: Kosasih Padmawinata dan Iwang Soediro, Bandung: Institut Teknologi Bandung.

Harborne, J.B. 1996. Metode Fitokimia. Penerjemah: Kosasih Padmawinata dan Iwang Soediro, Bandung: Institut Teknologi Bandung.

Anggraeni,I.R. (2017). Potensi Ekstrak Suruhan (Peperomia Pellucida L. Kunth) Terhadap pertumbuhan Rambut Kelinci, Fakultas Matematika Dan Ilmu Pengetahuan Alam, UNIVERSITAS LAMPUNG.

Sunyoto, Agustina,A. 2016, Isolasi Dan Identifikasi Flavonoid Rimpang Lengkuas Merah (Alpinia Galanga, Linn) Secara Kromatografi Lapis.Tipis, Cerata Journal Of Pharmacy Science (Diakses, Pontianak, 30 November 2016).

Abriyani,E. 2018. Identifikasi Sederhana Metabolit Sekunder Tumbuhan Sasaladahan (Peperomia Pellucida L.Kunth). Jurnal Ilmu Farmasi. Volume 3 Nomor 1. Fakultas Teknologi dan Ilmu Komputer, Universitas Buana Perjuangan Karawang.

Daniel. 2010. Isolasi dan Identifikasi Senyawa Flavonoid Pada Fraksi Etil Asetat Dari Daun Tumbuhan Sirih Merah (Piper croctum Ruiz & Pav). Mulawarman Scientifie. Volume 9 Nomor 1. Jurusan Kimia FMIPA Universitas Mulawarman, Samarinda.

Yuda, dkk. 2017. Skrining Fitokimia dan Analisis Kromatografi Lapis Tipis Ekstrak Tanaman Patikan Kebo (Euphorbia hirta L.). Medicamento Volume 3 Nomor 2. Akademi Farmasi Saraswati Denpasar, Jalan Kamboja No 11A, Denpasar, Bali.

Purnama,N. 2017. Identifikasi Senyawa Flavonoid Pada Tumbuhan Daun Sirih (Piper batle L.). Prosiding Seminar Nasional MIPA III. Studi Pendidikan IPA PPs Universitas Syiah Kuala, Banda Aceh 23111.

Suryadini, H. 2019. Uji Parameter Standar dan Penapisan Fitokimia Pada Daun Steril (Stenochlaena palustris (Burm.f.) Bedd.) Menggunakan Ekstraksi Bertingkat. Jurnal Ilmiah Farmasi Farmasyifa. Volume 2 Nomor 1. Program Studi Farmasi, Fakultas MIPA, Universitas Islam Bandung, Jawa Barat, Indonesia. Bandung.

Pakaya, W., dkk. 2015. Analisis Kadar Flavonoid Dari Ekstrak Metanol Daun Dan Bunga Tembelekan. Fakultas Matematika dan IPA, Universitas Negeri Gorontalo.

Darmawati, dkk. 2012. Isolasi dan Identifikasi Senyawa Flavonoid Pada Daun Nangka (Artocarpus heterophyllus Lmk) Dan Aktivitas Antibakteri Terhadap Bakteri Staphylococcus aureus. Jurnal Kimia. Volume 9 Nomor 2, Jurusan Kimia FMIPA Universitas Udayana, Bukit Jimbaran, Bali.

H, Wina,S.P. Lukmayani,Y. Dasuki, U.A. 2015. Isolasi dan Identifikasi Senyawa Flavonoid dari Daun Tumbuhan Sirih Merah (Piper Crocatum Ruiz & Pav). Prosiding Penelitian SpeSIA Unisba. Fakultas MIP, Unisba. Bandung.

Luginda, R.A., dkk. 2018. Pengaruh Variasi Konsentrasi Pelarut Etanol Terhadap Kadar Flavonoid Total Daun Beluntas (Pluchea indica (L.)Less) Dengan Metode Microwave – Assisted Extraction (MAE). Jurnal Online Mahasiswa. Studi Farmasi FMIPA Universitas Pakuan Bogor.

Istiqomah. (2013). Perbandingan Metode Ekstraksi Maserasi Dan Sokletasi Terhadap Kadar Piperin Buah Cabe Jawa (Piperis retrofracti fructus). Fakultas Kedokteran dan Ilmu Kesehatan, Universitas Islam Negeri Syarif Hidayatullah Jakarta.